بیتکوین نزدیک به شکاف منحنی پذیرش قرار دارد و قیمت آن مشابه با سهام اپل در سال ۲۰۰۸ و قبل از روند صعودی ۵۲۰ درصدی آن است.
در سال ۱۹۶۲ اورت راجرز (Everett Rogers) مصرف کنندگان را به پنج دسته تقسیم کرد: مبتکران، پذیرندگان اولیه، اکثریت اولیه، اکثریت ثانویه و جاماندگان.
منحنی پذیرش
پس از ایجاد این دسته بندی، از آن بسیار استفاده شده است و نشان دهنده عادات مصرف و رویکرد آنها در قبال محصولات و خدمات است.
ترجیح مصرف کنندگان به شدت متفاوت است
شکاف بین پذیرندگان اولیه و اکثریت اولیه وجود دارد زیرا مصرف کنندگان ترجیح میدهند اقدامات گروه مختص به خود را انجام دهند. چنین شرایطی برای ارزهای دیجیتال نیز صادق است.
بنابراین عبور از این شکاف برای محصولات و خدماتی که میخواهند در اختیار مشتریان واقعی باشند بسیار مهم است.
جفری مور بیان کرده است که برای عبور از این شکاف، محصول مورد نظر باید راهکار کاملی ارائه دهد، خدمات سطح بالایی برای مشتریان واقعی فراهم کند اعتبار زبانی قوی ایجاد کند.
رشد گوشی های هوشمند، مثال خوبی در این زمینه
فروش جهانی گوشی های هوشمند
اگرچه گوشی های هوشمند به یک اسم رایج تبدیل شده است، اما رشد آن طی دو سال اول بسیار اندک و هر سال تقریبا ۲۰ درصد بود. رشد ۵۰ درصدی طی ۵ سال بعد از آن بیانگر گسترش این فناوری به کاربران بیشتری بوده است.
گوشی هوشمند آیفون از شرکت اپل در ماه ژوئن ۲۰۰۷ عرضه شد و بیش از ۳۰۰,۰۰۰ دستگاه در هفته اول فروخت، در حالی که آیفون 3G یک سال بعد عرضه شد و رکورد یک میلیون دستگاه طی یک هفته را کسب کرد.
در چنین شرایطی، میتوان نمودار قیمت سالم و مستمری طی یک هفته برای سهام اپل را انتظار داشت اما چنین چیزی رخ نداد.
قیمت اپل
همانطور که از نمودار فوق مشخص است، روند صعودی ۶۳ درصدی طی نیمه دوم سال ۲۰۰۷ رخ داد اما همان دوره نیز با کاهش قیمت ۲۲ درصدی طی ۵ روز مواجه شد. اوایل سال ۲۰۰۸ نیز زمان سختی برای سهامداران اپل بود به طوری که قیمت هر سهم کمتر از یک ماه از ۲۸ به ۱۸ دلار رسید.
میزان نفوذ گوشی های هوشمند آمریکا در بازار گوشی
اطلاعات نشان میدهد که میزان نفوذ گوشی های هوشمند در سال ۲۰۰۸ در آمریکا به ۱۰ درصد رسیده بود. مصرف کنندگان در مرحله پذیرندگان اولیه قرار داشتند، بنابراین به پیش بینی های خوش بینانه شک داشتند.
مقایسه بیت کوین در سال ۲۰۲۰ با سهام اپل در سال ۲۰۰۸
مقایسه بیت کوین و S&P 500
طبق نمودار فوق، طی نظرسنجی های انجام شده ۱۱ درصد شهروندان آمریکایی دارای بیتکوین هستند که مقدار برابری با نفوذ گوشی های هوشمند در بین مردم در ماه دسامبر ۲۰۰۸ است. چنین ارتباطی را میتوان بیت نوسان قیمت و ارتباط بین بیتکوین و S&P 500 مشاهده کرد.
ارتباط بین اپل و S&P 500
اگرچه بیت کوین را میتوان به عنوان یک فناوری مبتکرانه با مزیت های بیشتری نسبت به امور مالی سنتی دانست، اما هنوز پتانسیل تریلیون دلاری خود را ثابت نکرده است. تغییر الگوهای انسانی و به ویژه باورهای مردم بسیار دشوار است.
ارتباط بین بیت کوین و S&P 500
تعریف پول توسط سیستم های ارز سنتی که به واسطه ها متکی هستند به شدت در جامعه نفوذ کرده است. به علاوه، پول تحت کنترل دولت ها و بانک های مرکزی است. شاید بیت کوین قبل از رسیدن به مرحله کاربردهای واقعی در زندگی مردم دچار دگرگونی بزرگی شود.
عرضه آیفون ۴ در سال ۲۰۱۰ بالاخره باعث پذیرش گسترده آن شد. شاید دلیل این امر مجموعه ای از عوامل نظیر دوربین بهتر، تماس تصویری، فروشگاه برنامه های متنوع و ارزان تر شدن مدل 3G بوده باشد. به هر ترتیب اپل توانست شکاف مورد بحث را پشت سر بگذارد.
چشم اندازی از آینده
محرک های اندکی برای پذیرش بیتکوین توسط فروشندگان و سرمایه گذاران ارائه شده است. اما هم چنان فرصت های بسیار زیادی برای بهبود این موضوع وجود دارد.
سرمایه گذاران اپل که در سال ۲۰۰۸ به دلیل نوسان قیمت سهام، کاهش ۲۰ درصدی قیمت یا موانعی در مسیر پذیرش گسترده اقدام به فروش سهام خود کردند اکنون پشیمان هستند، زیرا در اوایل سال ۲۰۱۲ قیمت هر سهم اپل با افزایش ۵۲۰ درصدی مواجه شد و به ۷۸ دلار رسید.
چنین افزایشی برای بیت کوین میتواند قیمت و ارزش بازار آن را تا سال ۲۰۲۳ به ترتیب به ۵۹,۹۰۰ و ۱.۱ تریلیون دلار برساند.
منابع: Cointelegraph، میهن بلاکچین